Hoe ontwerpt u een mooie veilige badkamer?

Natuurlijk wilt u graag onbezorgd genieten van uw nieuwe badkamer. Iedereen heeft eigen wensen en ideeën voor de badkamer. Maar veiligheid is voor iedereen belangrijk. De veiligheid kunt u vergroten met een paar kleine aanpassingen, en daarmee toch het comfort behouden.

Tips voor een veilige badkamer

  • De vloer kan nogal glad zijn in de badkamer door de combinatie van zeep en water. Met een antislip coating op de tegel wordt uw tegelvoer minder glad. Hiermee voorkomt u het uitglijden.
  • Een bad kan glibberig zijn, door het aanschaffen van een badmat maakt u de kans op uitglijden kleiner.
  • Een thermostatische douchekraan zorgt voor een constante temperatuur van het douchewater. Hiermee loopt u geen risico van water dat opeens heet wordt.
  • Het gevaar zit vaak in een klein hoekje. Dit is ook het geval bij het kleedje in de badkamer. Kiest u dan ook voor een antislip ondertapijt. Het kleedje schuift niet meer.
  • Verlichting in de badkamer moet waterdicht, geaard en dubbel geïsoleerd te zijn.
  • Let goed op uitwendige hoeken in de ontwerpfase. Vooral mensen met een gezin kiezen vaak voor producten met ronde hoeken. Het is ook belangrijk om eventuele scheidingsmuren af te ronden, u kunt zich hier lelijk aan beschadigen of stoten.
  • Een hoge instap bij de doucheruimte kan als obstakel ervaren worden. Een doucheruimte zonder hoogte verschil tussen de badkamer- en de douchevloer is veiliger en biedt meer comfort.
  • Zorg voor een goede ventilatie. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat de stoom snel wordt afgevoerd. Als de vocht blijft hangen, krijgt u condens tegels en spiegels. Het veroorzaakt schimmels en het tast op termijn het schilderwerk aan. Een rooster in het raam of kier onder de deur zijn prima, toch is aanvullende ventilatie vaak noodzakelijk.

Senioren badkamer

We worden allemaal ouder en willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Ook dit is een aandachtspunt bij het vernieuwen van de badkamer. Door een aantal aanpassingen blijft de badkamer comfortabel, ook als u mindervalide bent.

Douche bak
Douche goot
Badkamer
Klapzitting